5 הטעויות שמונעות ממך לאכול בריא ונכון - ואיך להתגבר עליהן

מאת רואי הניג .B.A. N.D בפסיכולוגיה

התשובות הלא-נכונות לשאלה: למה קשה לי לאכול בריא ונכון

תוך 5 דקות של קריאת המדריך המיוחד הזה, יתברר לך משהו מפתיע:

שהסיבה שלא הצלחת עד כה לאכול בריא ונכון (והכי חשוב – בלי להילחם עם עצמך לשם כך), היא לא שאין לך מספיק כוח רצון או משמעת, או יכולת התמדה.

הסיבה היא גם לא שדווקא המאכלים האהובים עלייך, עשירים בקלוריות או בשומן.

הסיבה היא לא שזה לא חשוב לך – זה חשוב לך מאוד, ובצדק.
למי לא חשובים הבריאות, המראה, והרגשת הקלילות והחיוניות, שיש כשהגוף במשקל הנכון?

והסיבה היא בטח לא שאין זה ביכולתך –
אין שום מקום על האדמה או בשמיים, בו כתוב שמכל האנשים, דווקא לך זה בלתי אפשרי.

אז למה לך זה לא הצליח עד כה?

התשובה היא: כי עד כה, עשית משהו, או כמה דברים שמנעו ממך להצליח.

להכיר ולהבין אותם, וכך לעשות אחרת – זה המפתח שלך להצלחה!

אז מה עשית לא-נכון?

מייד אסביר כאן את 5 הטעויות הכי משמעויות שיתכן שעשית בניסיונות לאכול בריא ונכון, שגורמות לרוב האנשים לא להצליח בכך. חשוב לדעת מראש – אומנם ייקח לך כמה דקות כדי לקרוא את זה, אבל זו אחת ההשקעות הכי טובות שיהיו לך בחיים – 

רק הבנת הטעויות שעשית בעבר, תאפשר לך להפסיק לעשות אותן, להתנהל ולאכול אחרת, וכך לשפר את הבריאות שלך בצורה נכונה, בריאה ומאוזנת.

למה אני (רואי) יכול לעזור בזה

רואי הניג

לפני שמתחילים, קצת עלי – רואי הניג, ועל הניסיון שמתוכו אני כותב את המדריך הזה:

אני נטורופת מעל 19 שנים, ובוגר אוניברסיטת ת”א בפסיכולוגיה. כתבתי את הספר “בעקבות התשוקה לאוכל”, ופיתחתי את שיטת רואי הניג להרזיה בלי להרגיש בדיאטה.
עזרתי לאלפי אנשים לשנות את חייהם לטובה באמצעות ליווי אישי, סדנאות, קורסים וקריאה בבלוג שלי.

אני מודה: אני אוהב לאכול – גם מהדברים הפחות בריאים. פעם הייתי מחסל חבילות שלמות של שוקולד. אבל בתחילת דרכי המקצועית, החלטתי שאמצא דרך לשלב בין שני עולמות שאני אוהב – של בריאות, ושל הנאה מאוכל, ואכן הצלחתי.

מצאתי את הדרך, הדרכתי מאות אנשים כיצד להצליח בה, וכעת אני רוצה לשתף אותה איתך.         

ועכשיו, קדימה – הנה הטעויות הקריטיות, שהבנה שלהן והימנעות מהן, תעזור גם לך לאכול בריא ונכול, בלי להרגיש בדיאטה, בטבעיות, וכחלק מחיים טובים בכלל:

טעות #1: דיאטה - לנסות לאכול נכון עם תפריט וכוח רצון בלבד

הדבר הכי פשוט הוא שמישהו יגיד לנו מה לאכול, או למצוא הנחיות לכך באינטרנט. לקבל תפריט וכללים ברורים. בדרך כלל זה אומר אילו מאכלים לאכול, ומאילו מאכלים להימנע. אכן פשוט בתיאוריה, אבל – קשה במימוש.

כי מה קורה אם את המאכלים ש”נכון” לאכול לפי התפריט, אנחנו לא אוהבים, ואת המאכלים שמאוד טעימים לנו, דווקא אסור לנו לאכול?

ובתפריט יש הגדרות נוקשות שדורשות ממך לנהל כל הזמן “הנהלת חשבונות”, עם מה שנכנס לפה שלך, למשל: “2 פריכיות כוסמת עם 2 כפות קוטג’ דל שומן, או רבע אבוקדו קטן”.

ובנוסף, תפריט לא יכול, ולעולם לא יוכל, להתאים את עצמו אליך – למה שקורה לך, ולהרגשה שלך במהלך היום. אנחנו בני אדם, והמצב והצרכים הגופניים והנפשיים שלנו משתנים כל הזמן. איך תפריט נוקשה יכול להתאים לנו, בחיים שכל הזמן משתנים?

כמה זמן אפשר להמשיך עם זה, אפילו אם יש לך כוח רצון חזק?
במוקדם או במאוחר, כוח הרצון ויכולת ההתמדה נגמרים, וחוזרים לאיך שאכלנו לפני כן.

סיזיפוס

אז אם לא הצלחת להתמיד עם תפריט קבוע וכללים נוקשים, זה לא בגלל שאין לך כוח רצון או משמעת או התמדה. העניין הוא שאכילה נכונה לאורך זמן, לא צריכה ולא יכולה להרגיש כמו “עונש” או “הנהלת חשבונות”.

בנוסף להיותה כזו שתגרום לשיפור הבריאות והחיוניות שלך, האכילה “הנכונה לך” חייבת גם להתאים לך – להיות טעימה לך, להיות אפשרית עבורך לביצוע, בלי להתאמץ המון כל יום, כדי ליישם אותה. עליה להיות אפשרית לזמן וליכולת ההתארגנות שלך ביומיום.

אם היא אינה כזו, ולא הצלחת להתמיד בליישם אותה – הבעיה היא לא בכוח הרצון, המשמעת וההתמדה שלך. 

אכילה שפשוט אינה מתאימה לך – כוח הרצון לא יכול להתמיד בה לאורך זמן, למרות שבחישוב הגס של מספר קלוריות ביום, התפריט היה אמור לעזור לך לרזות.

במקום להאשים את כוח הרצון שלך, עליך למצוא דרך אחרת לאכול בשגרה, שיהיה אפשרי עבורך להתמיד בה לאורך זמן, ושלא תרגיש לך כמו “דיאטה”.

אבל הרבה פעמים, אין לנו כוח או שלא מתאים לנו לעקוב אחרי תפריט. ואז אנחנו עלולים לעשות משהו הרבה יותר פשוט כדי להימנע ממאכלים פחות בריאים – לנסות לסתום את הפה ו”פשוט” לאכול פחות…

טעות #2: "פשוט" לאכול פחות

זו נראית אסטרטגיה נהדרת להימנעות ממאכלים בעייתיים, נכון?
פשוט לאכול פחות!

כי הרי באוכל יש קלוריות משמינות, ואם אנחנו יכולים לדלג על ארוחות, או לאכול משהו קטן שסותם אותנו, או לשתות קפה, או ללעוס מסטיק, ועוד פטנטים מהסוג הזה – כך ייכנסו לתוכנו פחות קלוריות, וכך נרזה!

ואז, כשכבר נהייה במשקל שאנחנו רוצים (איזה כיף!!!) – אז נאכל נכון, ובריא ומאוזן.

 

הבעיה היא שזה לא עובד ככה. על הבעיה הרגשית-נפשית שזה גורם נדבר בהמשך, אבל קודם נתחיל מהבעיה הפיזיולוגית:

לא רק קלוריות מקבל גופנו מהמזון – הוא צריך גם את כל חומרי הגלם שמרכיבים את הגוף עצמו, ושמפעילים את תהליכי החיים שמתרחשים בו. 

החומרים האלה כוללים ויטמינים ומינרלים, חלבונים, חומצות שומן חיוניות, וגם סוגי סוכרים שונים (לא הגלוקוז השכיח), בשביל שנוכל לתפקד בצורה תקינה, וכדי שנהנה מחיוניות גבוהה והרגשה טובה.

מבלי שנקבל את החומרים האלה, ומספיק מהם, נהיה עייפים, פחות-חכמים
(אם מתנסחים בעדינות, חחח), עם רגשות לא נעימים, ו… רעבים.

רק טבעי שבמצב כזה, יתחשק לנו לאכול – כדי להשלים חוסרים. ואז אנחנו יוצאים לשחר לטרף…
הבעיה היא שכשזה קורה, בגלל המצב הפיזי והנפשי הלא-מאוזן אליו הכנסנו את עצמנו בגלל ההרעבה שהיתה, לרוב אנחנו לא משתוקקים לאוכל בריא ומאוזן.

לא, אתם מכירים את זה – לרוב אנחנו נמשכים לג’אנק ולחטיפים שאין בהם הרבה ערך תזונתי, אלא להיפך – יש בהם הרבה שומן מחומצן ופחמימות ריקות (כלומר עם הרבה קלוריות ומעט רכיבי תזונה חיוניים).

ולהוסיף לבעיה, זה קורה בעיקר בלילה, שאז השומן בגוף נוטה להצטבר יותר.

 

כך נוצר מה שנקרא “תת-תזונה על קיבה מלאה” – הגוף צובר שומן, אבל בגלל המחסור ברכיבי תזונה חיוניים, הוא נהייה חלש, לא חיוני ולא מאוזן.
מתוך חוסר האיזון הזה, מתעוררות בו עוד תשוקות למאכלים לא בריאים…

בקיצור – הדרך היעילה להיות בריאים ומאוזנים לאורך זמן, היא לאכול נכון, בריא, מאוזן ובכמויות הנכונות, לאורך היום, בעיקר בשעות הארוחות.

 

 

כעת חשוב להכיר טעות נוספת שנגרמת כשאנחנו מנסים “פשוט” להימנע מהמאכלים ה”פחות-בריאים”, ובכוח לא לאכול את מה שמתחשק לנו – לצבור “רעב נפשי”.

טעות #3: לצבור רעב נפשי

אין ספק שכדי לשפר את הבריאות, צריך להימנע מלאכול יותר מדי ממאכלים מסויימים.
אבל…

כאשר מתחשק לנו לאכול משהו “לא-בריא” או “משמין” [ולכולנו זה קורה מדי פעם – גם לי…] – אם אנחנו לא יודעים איך להימנע מהאכילה שלו בצורה נכונה, בוגרת ומקבלת, מה שעוצר אותנו מלאכול היא משמעת קשוחה, “השוטר הרע” שבתוכנו, שעושה “נו, נו, נו…”.

המבוגר האכזר הזה, לא מרשה לנו לאכול את מה שאנחנו כל כך רוצים. ההגבלה הזו גורמת לנו להרגיש החמצה, פיספוס ותסכול על ההנאה והסיפוק של קיבלנו. זה כמו בעבר, כשהיינו ילדים, וההורים היו אוסרים עלינו לעשות את מה שאנחנו כל כך רוצים. לא כיף.

ועכשיו אופן האיסור הזה נכנס לתוכנו – אנחנו עושים את זה לעצמנו. נכון, זה לא סתם – יש לנו המון מטרות טובות שלמענן בא האיסור הזה – להיכנס לג’ינס או לבגד ים ההוא, להיראות יפים ומושכים יותר, להיות בריאים יותר, ועוד.

ועדיין, כשההימנעות לאכילה באה בצורת איסור נוקשה וגורף, אנחנו מרגישים החמצה, פיספוס ותיסכול על כך שלא אכלנו את מה שהתחשק לנו. ההרגשות האלה לא נעלמות, אלא מצטברות בתוכנו כ”רעב נפשי” – בדומה למים הנאגרים מאחורי סכר גבוה.

ושוב אנחנו אומרים לעצמנו: “לא” על המאכל הבא, ושוב ושוב. כך הרעב הנפשי מתגבר.
ובכל פעם שזה קורה, כשמתחשק לנו לאכול את המאכל הבא, עוצמת החשק תהיה חזקה יותר ויותר, כמו שהמים מאחורי הסכר יהיו גבוהים יותר ויותר.
ומתישהו, במוקדם או במאוחר – הסכר קורס. ואנחנו אוכלים. הרבה יותר מדי. שיטפון.

 

הסיבה לשיטפון – לאכילה המוגזמת, לבולמוס, היא הרעב הנפשי שהצטבר, או יותר נכון – בכך שנמנענו מהאכילה באמצעות ה”לא” הגורף, האיסור הנוקשה, שלא באמת מבין אותנו ואת איך שאנחנו מרגישים, ואת איך שנכון לדבר ולהתנהג עם עצמנו.

 

עכשיו, זה לא אומר שכל דבר שמתחשק לנו – מייד צריך לאכול אותו. בהחלט עלינו ללמוד ולסגל להימנע מלאכול דברים מסויימים, או יותר מדי מהם. רק שעלינו ללמוד לעשות זאת בצורה נכונה, מאוזנת ובמידה הנכונה, שלא גורמת לנו לצבור תיסכול, הרגשת החמצה ורעב נפשי.

 

בשביל זה צריך להימנע מהטעות הבאה – להרגיש אשמה כשאנחנו לא מצליחים לאכול כפי שנראה לנו נכון.

טעות #4: להרגיש אשמה על אי-הצלחה

אגלה לך סוד מהעבודה האישית שלי עם אלפי אנשים:

מי שמצליחים לאכול בריא לאורך זמן – לפעמים אוכלים לא-נכון. לפעמים הם אוכלים יותר מדי. לפעמים הם אוכלים מאכלים פחות בריאים. אבל כל זה, קורה להם הרבה פחות מלפני כן.

אי אפשר להצליח לאכול נכון 100%, כל הזמן. לכולם (גם לי) קורה שאוכלים מהמאכלים הפחות-בריאים, והיותר עשירים בקלוריות. קורה גם שאוכלים יותר מדי מהמאכלים הבריאים.

והקטע הוא, שגם ככה אפשר לשפר את הבריאות. למעשה רק ככה אפשר לשפר את הבריאות – אנחנו לא מושלמים, והעיקר הוא שנצליח לשפר את איך שאנחנו אוכלים משנה לשנה, מחודש לחודש, משבוע לשבוע, ואולי אפילו מיום ליום.

השינוי והשיפור קורים בהדרגה. ככה זה בני אדם – ככה אנחנו. מי שאני עובד איתם עושים את השינוי בהדרגה. ככה זה.

אבל…

 

השיפור הזה יכול גם שלא לקרות, ומשהו שיכול בקלות למנוע ולרסק אותו, זה להרגיש אשמה ובושה כשאנחנו לא מצליחים. אשמה ובושה, יחד עם החברים שלהם: כעס על עצמנו, ואכזבה מעצמנו, גורמים למה שאני קורא פיצול פנימי – אנחנו נחלקים בתוכנו ל-2 חלקים. 

החלק הראשון הוא המגנה והכועס שבתוכנו: “אני לא בסדר!”, “אני על הפנים!!”, “חזירות!!!”.

בושה ואשמה

החלק השני שבנו מתגונן בפני החלק הראשון, ואז או שהוא יתמרד ויעשה “דווקא”, או שהוא פשוט ירגיש רע ואז יגיעו הרגשות ש”נותנים את המכה הסופית”: ייאוש ואדישות…

לכן, מה שנחוץ כדי להצליח באמת לשנות ולשפר את האכילה, זה שבמקרים שלא מצליחים לאכול נכון, להימנע מהרגשת אשמה ובושה, כעס ואכזבה עצמית, ובמקום זה לשאול 2 שאלות:

  1. למה קרה שאכלתי כפי שאכלתי?
  2. מה לעשות אחרת בפעם הבאה?

מבלי שנמצא מענה טוב לשאלות האלה, ונבין איך להתמודד עם התשובות להן, האכילה הלא-נכונה שגורמת לעלייה או היתקעות במשקל, תחזור על עצמה שוב ושוב. הרבה ממה שאני עושה עם האנשים שאני מדריך, היא לעזור להם לשאול את השאלות האלה ולמצוא להן תשובות טובות ויעילות.

אז הנה כיוון חשוב עבורך לעשות זאת בעצמך – לשאלה: “למה זה קרה?” יכולות להיות הרבה תשובות, אבל פעמים רבות זה בגלל מה שנקרא אכילה רגשית.

 

לא להבין מה היא אכילה רגשית, ולא לדעת מה לעשות איתה כשהיא מתרחשת אצלנו – זו הטעות הבאה עליה נדבר.

טעות #5: לא להבין אכילה רגשית ומה לעשות איתה

גם אם אנחנו באמת יודעים מה נכון לנו לאכול, מתישהו מגיע הרגע, שמתחשק לנו לאכול אחרת מכך, ובאותו הרגע, אנחנו שוכחים את מה שתכננו והבטחנו לעצמנו לפני כן.

הטעות היא לחשוב שזה סתם, או כי המאכל שמתחשק לנו הוא טעים, או כי זה פשוט בגלל שהוא נמצא שם.

אבל המאכל הזה היה טעים גם לפני שהתחשק לנו לאכול אותו. הוא היה שם לפני החשק. אז למה דווקא עכשיו מתחשק לנו לאכול אותו?

כאן טמון מפתח חשוב מאוד להבנה של החשקים שלנו והאכילה שלנו:

שום דבר לא קורה סתם, בלי סיבה. לכל דבר יש סיבה. משהו, בתוכנו או גם מחוץ לנו, גרם לנו להרגיש בצורה מסוימת, שלא היה לנו קל להרגיש כך.

לפעמים אנחנו מתמודדים עם זה ברמת המחשבה והתודעה. לפעמים אנחנו לא עושים זאת – כי אין לנו זמן, או רצון או אנרגיה. לפעמים לא שמנו לב לכך. ואז מגיע החשק לאכול – כדי להקל על ההרגשה הזו. 

זה יכול להיות רגש כמו עצבות, כעס, בדידות או גם שמחה. זו יכולה להיות עייפות. זה יכול להיות שעמום. זה יכול להיות הרגל. כל מיני דברים בעולמנו הנפשי, גורמים לכך שיתעוררו בנו חשקים למאכלים פחות בריאים.

אלו חשקים ותשוקות של אכילה רגשית.

אם לא נדע איך אכילה רגשית מתרחשת בתוכנו ומה לעשות עם זה, אנחנו והאכילה שלנו נהיה כמו בובה שחוטים מלמעלה מפעילים אותה. כשיתחשק לנו לאכול – נאכל, בלי יכולת לעשות עם זה הרבה.

בובה של אכילה רגשית

ככה אי אפשר לאכול באופן שמאפשר בריאות אמיתית וטובה לאורך זמן, כי בכל פעם שחיינו יהיו קצת מאתגרים או סוערים, מנגנוני האכילה הרגשית השונים יגרמו לנו לאכול בניגוד למה שנכון לגוף שלנו ולמשקל ולגזרה שלנו.

התוצאה תהיה אלפי קלוריות מיותרות, וחומרים מיותרים ואף מזיקים לגופנו.

לכן, להכיר ולהבין אכילה רגשית, ובעיקר איך היא מתרחשת ופועלת אצלך, זה משהו קריטי כדי להצליח לאכול נכון, בריא ומאוזן לאורך זמן, וכך להוריד משקל עודף לתמיד.

לדעת לעשות זאת, יעזור לך לאכול באופן שישפר את הבריאות, ולמרות שבעתיד קרוב לוודאי שיהיו תקופות פחות טובות או יותר-מאתגרות (שהן חלק מהחיים), הן לא יגרמו לאכילה לצאת יותר מדי מאיזון ולפגוע בבריאות בצורה משמעותית.

כל הכבוד - אלה 5 הטעויות הנפוצות

כל הכבוד שהשלמת את הקריאה עד כה – עכשיו יש לך הבנה של 5 הטעויות העיקריות שמונעות להצליח לאכול בריא ונכון.

זהו הצעד הראשון וההכרחי כדי לשנות את ההיבט הכל כך חשוב הזה בחייך.

ומה עושים עם זה עכשיו?

עכשיו זה זמן טוב לדבר עליך

כתבתי את המדריך הזה בשביל הרבה אנשים, ומניסיון של עבודה עם הרבה אנשים,

אבל מה שחשוב עכשיו זה לדבר עליך – מה שקורה איתך.

ועוד יותר חשובאיך אפשר לעזור לך
לעשות את השינוי שברצונך לעשות, ולסייע לך לאכול בריא ונכון יותר, וכך לשפר את הבריאות, בלי להרגיש שהינך בדיאטה.

 

בשביל זה אני מזמין אותך לסדנה הכי טובה שלי:

האם חוץ מלקרוא את המדריך (זה החלק הקל והפאסיבי), יש בך גם את הרצון והמוכנות לפתח חשיבה אחרת, ולעשות אחרת בשביל ששינוי לטובה יקרה גם לך.

אם לא – אז שיהיה בהצלחה.


ואם כן – אם ברצונך לעשות שינוי,
היעוד והמשימה שלי בחיים היא לעזור לך (ולאחרים) להצליח באמת לעשות את השינוי במה שקשור לאכילה, ולהפוך אותה מבעיה בחיים, לחלק פשוט וטוב בהם, שמביא לך הנאה מצד אחד, יחד עם גוף בריא, חזק וחטוב, מצד שני. 

והכי חשוב – שזה יקרה לא תוך מלחמה עם האוכל ועם עצמך, אלא להפך – מתוך יחס טוב לעצמך + שינוי חשיבה וגישה לאכילה + ידע חיוני ומשמעותי של ההיבטים הרגשיים והנפשיים של אכילה.

 

העניין הוא, שלמרות שכתבתי את המדריך לכולם, כי יש הרבה משותף בינינו, כל אחד ואחת מאיתנו גם שונים.

לכל אחד ואחת יש תמהיל שונה וייחודי של סיבות וגורמים שמקשים ומונעים מהם לאכול נכון, וברור לי שלך יש את החיים שלך, את התמהיל שלך, והמצב שלך. 

כל אחד ואחת צריכים את הפתרונות המדויקים ביותר להם, ולך דרושים הפתרונות המדויקים ביותר עבורך.

 

כשאני נפגש באופן אישי עם אנשים, אני שואל אותם מספר שאלות כדי להבין יותר עליהם, ורק אז אני מציע פתרונות ודרכים שעוזרים להם.

לכן, כדי שאכוון אותך אל הפתרונות הטובים ביותר עבורך, ראשית עלינו לדעת יותר עליך ועל האכילה שלך, על השינוי שברצונך שיקרה, על מה שמקשה עליך, ועוד. 

 

לשם כך אשמח לעוד כ-2 דקות מזמנך, על מנת לענות על מספר שאלות קלות וקצרות.

הנה השאלות:

רואי הניג
אל תפספסו את הוידאו והמאמרים החדשים:

הירשמו למגזין שלנו

וקבלו עוד הרבה ידע על שילוב של בריאות וחיים טובים
מגזין להיות במיטבי מאת רואי הניג