אכילה רגשית בחורף קר - 3 טיפים חמים

כשקר לפעמים מתחשק לאכול. לא כי באמת רעבים, אלא כי הגוף (והנפש) צריכים לפעמים משהו שיעזור עם הקור הזה, וכמו בהרבה צרכים אחרים בחיים שלנו, אוכל בדרכו הקסומה נותן איזשהו מענה עליהם. 

אבל האם זה המענה הטוב ביותר?

לא תמיד. במאמר הפעם נדבר גם על מה לעשות כדי להימנע מאכילה לשם התחממות, אבל גם על איזה אכילה נכון לאכול בחורף קר, כדי שיהיה לנו חמים בפנים.

מזג אוויר חורפי כזה מזכיר לי את עצמי, כילד מתבונן בתנור הנפט בבית הוריי, בחשכה היחסית של מנוחת הצהריים בימי שישי גשומים. האש המרצדת שבתוכו חיממה גם את הגוף וגם את הלב.

לאכול כשקר

איך לאכול נכון כשקר בחוץ

תמיד מפתיע שבקיץ נוח לנו להיות עם בגדים קצרים בחדר ממוזג ל-24 מעלות, אך בחורף יהיה לנו קר בטמפרטורה כזו.
אחת הסיבות היא שבחורף אנחנו “צוברים מינוס של חום” בגוף, והוא משדר לנו סימנים להתחמם.
זה קשור לבלוטה במוח שנקראת היפותלמוס, שהיא מאזנת את חום הגוף.

לא ארחיב פה על מנגנון החימום הפיזיולוגי של הגוף, אך הנה 3 דרכים שמסייעות להתמודד עם הרגשת הקור בחורף, שקשורות גם לתזונת הגוף מבחינה פיזיולוגית, וגם להרגשת החמימות שכה חשובה לנו כדי להרגיש טוב, וכדי להיות בריאים.

1. כשקר – להימנע מאכילת ירקות קרים 

אחת ההמלצות התזונתיות המקובלות ביותר, היא לאכול ירקות – לנסות להגיע לאכילת 6-9 מנות ביום, בעיקר ירקות טריים.
אך אם מצאתם שבחורף פחות מתחשק לכם לעשות זאת, זה לא במקרה – גם כך הגוף חשוף לקור,
ואכילת ירקות טריים קרים מחמירה את המצב.

פתרונות אפשריים: 
א. לאכול סלט או ירקות אחרי פעילות גופנית (שמגבירה את חום הגוף).
ב. להוציא את הירקות שמתכננים לאכול כחצי שעה לפחות לפני שאוכלים מהם.
    כשהירקות בטמפרטורת החדר, לגופנו הרבה יותר נעים לאכול אותם.
ג. לאכול ירקות מבושלים, אפויים או מאודים.

תרגיל בשבילכם: עשו רשימה של לפחות 5 תבשילים של ירקות מבושלים שאתם אוהבים לאכול.
נסו לשלב אותם בארוחות הצהריים והערב. תבשילי ירקות מזינים ומשביעים מאוד, ודלים בקלוריות.

2. לא לאכול כשיש הרגשה של קור

כשקר לנו זה לא נעים, כמובן, וזה משפיע על האכילה שלנו.
תחושת הקור גורמת לסטרס ולהתכווצות שרירי הגוף, ההנאה מהאכילה נפגעת, וכך גם תהליך העיכול ותיפקוד מערכת העיכול.
ואז, קשה לאכול במידה ובאיזון – אוכלים יותר מדי ומהדברים הלא-נכונים.

פתרונות אפשריים:
אם בעת האכילה או לפניה מרגישים שקר, כדאי ראשית למצוא דרך להתחמם לפני האכילה –
ללבוש בגד חם, להגביר את החימום, לשתות שתיה חמה כעשר דקות לפני הארוחה.
כך אפשר להירגע ולאכול בנחת, בהנאה ובאיזון.

 

3. לשלב תבלינים מחממים בבישול ובאפיה

מעבר לכך שלכל מזון יש ערך קלורי, יש מזונות בעלי תכונה שנקראת “טרמוגניות” –
(“טרמו” = חום; “גני” – מחולל, יוצר).

תכונה זו אינה קשורה לחום הפיזי של המאכל, או לערך הקלורי שלו, אלא להשפעה הכימית והפיזיולוגית של מרכיביו על הגוף.


ברוב המזונות האלו אנו משתמשים כתבלינים, והחזקים שבהם הינם:
ג’ינגר, פלפלים חריפים למיניהם, שום, קינמון וציפורן.

בימי חורף קרים, כדאי לשלב אותם במאכלים כדי לסייע לגופנו לחמם את עצמו.
לכולם יש תכונות בריאותיות רבות בנוסף:
הם אנטי-אוקסידנטים חזקים מאוד – הציפורן בתכולת האנטי אוקסידנטים, ואחריו הקינמון (שאגב גם מאזן רמות סוכר בגוף).
הג’ינגר מחזק מאוד ומסייע לעיכול תקין, ובשום יש רכיבים שמורידים רמות שומנים בגוף ומדכאי סרטן.
בקיצר – כדאי לאכול מהם והרבה.

כשהייתי בהודו התוודעתי למשקה נפלא ומחמם: תה לימון-ג’ינג’ר-דבש.
הנה מתכון (מצוין גם למי שמצונן, סובל/ת מבחילות ונשים בהריון):

מחממים מים בסיר, וכשהם רותחים, מכניסים 3-4 פרוסות משורש ג’ינג’ר טרי, למשך 5 דקות. מורידים מהאש ושמים בכוס, מחכים 5 דקות ומוסיפים מיץ משליש לימון בינוני, וכפית או חצי-כפית דבש איכותי.
שותים, נהנים ומתחממים. 

שאלה: מהם הטיפים שלך לאכילה בחורף קר?

מוזמנים לכתוב בתגובות למטה.

מחוייב להצלחה שלך,
רואי

רואי הניג

אהבת את המאמר?
אם יש לך חברים שירצו לשמוע, לחצ/י למטה לשתף:

Facebook
Email
WhatsApp

2 Responses

  1. שמחה שיצא לי להכיר את האתר הנפלא הזה! הכל בעצם מוביל לתחזוקה של הגוף ולאכילה נכונה .
    חייבת לומר שיש דברים שחידשת לי , למרות שאני נחשפת לחומרים רבים על בריאות ותזונה. המשך כך!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אל תפספסו את הוידאו והמאמרים החדשים:

הירשמו למגזין שלנו

וקבלו עוד הרבה ידע על שילוב של בריאות וחיים טובים
מגזין להיות במיטבי מאת רואי הניג