למה בריא לאכול ירקות ופירות בעונתם - ואיך לעשות זאת
את פירות וירקות העונה - כדאי לאכול בעונה
האם ידעתם שעגבנייה בקיץ ותפוז בחורף לא רק טעימים יותר – אלא גם מזינים ומתאימים יותר לגוף שלכם?
בהדרכה זו נגלה את הסוד הפשוט אך המשמעותי של אכילה עונתית: איך הגוף שלנו מתואם עם מחזורי הטבע, ולמה כדאי להעדיף פירות וירקות שגדלים בעונתם.
נדבר על:
✳️ איך עונת השנה משפיעה על מערכת העיכול והצרכים של הגוף
✳️ אילו מזונות מחזקים אותנו בכל עונה – פיזית ונפשית
✳️ ההשפעות של אחסון, ייבוא והנדסה חקלאית על הערך התזונתי
✳️ היתרונות הבריאותיים, הכלכליים והסביבתיים של אכילה עונתית
✳️ רשימה מעשית של פירות וירקות מומלצים לכל עונה בישראל
זה לא טרנד – זו חוכמה עתיקה שמתאימה גם להיום. הצטרפו אליי למסע חזרה לאכילה טבעית, פשוטה ובריאה. צפו עכשיו:
כדי להתעדכן כשיוצא וידאו חדש, מומלץ להירשם לערוץ בלחיצה על הכפתור >

פרקי ההדרכה וזמניהם
00:00 – פתיחה
2:06 – מה בהדרכה
3:47 – צחצוח שיניים נכון
9:50 – איך להשתמש נכון בחוט דנטלי
15:53 – להפחית סוכר ומיצים ממותקים בתזונה
17:28 – תזונה עשירה במינרלים
19:00 – הפחתת חומציות בגוף
21:30 – נשימה דרך האף
22:39 – לשחרר את הלסת כדי לא לחרוק שיניים
27:30 – חיזוק החניכיים עם ביופלבונואידים
30:07 – חומרים טבעיים מפחיתי דלקת בחניכיים ובפה
33:47 – פרוביוטיקה לבריאות הפה
35:24 – סיכום
מה זה אומר "לאכול לפי העונה"?
הכוונה היא לצרוך פירות וירקות כשהם גדלים באופן טבעי באותה תקופה של השנה, בלי צורך בגידול חממות, אחסון בקירור ממושך או ייבוא מארצות רחוקות.
לדוגמה: בעונת האביב-קיץ מבשילים מלפפונים, עגבניות, משמשים, דובדבנים, אפרסקים, תאנים, בזיליקום, פטרוזיליה, ענבים ועוד.
חשיבות הגיוון בתזונה
אחד העקרונות המרכזיים של אכילה לפי עונה הוא לא רק הבחירה במזונות הטריים ביותר – אלא גם הגיוון לאורך השנה. האדם הקדמון, טרם העידן החקלאי והתעשייתי, חי בתלות מלאה בטבע וניזון ממה שהיה זמין בעונה ובסביבה שלו. לא הייתה אפשרות לאכול את אותו פרי בכל ימות השנה – וכך, באופן טבעי, התקיימה תזונה מחזורית מגוונת.
גיוון זה הוכח במחקרים כגורם משמעותי בשמירה על איזון מיקרוביום תקין, מערכת חיסון בריאה, רמות דלקת נמוכות, וחוסן מטבולי. אכילה עונתית מחייבת את האדם להחליף מזונות, להתנסות בטעמים שונים ולהיחשף לרכיבים תזונתיים מגוונים לאורך השנה.
למשל: עלי מרור וירוקים באביב מנקים את הכבד, פירות קיץ מספקים נוזלים וסוכרים זמינים, ירקות שורש וסיבים בסתיו ובחורף מחזקים את המעיים ומבנים את הגוף. כך מתקיים מחזור פנימי של ניקוי, הזנה, בנייה וחיזוק – המקביל למחזורי הטבע.
גיוון תזונתי עונתי גם מסייע במניעת חסרים תזונתיים, הפחתת תלות בתוספים, ותחושת סיפוק טבעית יותר מהאוכל. זו דרך עתיקה, פשוטה וחכמה להזין את הגוף – כפי שהמין האנושי נהג במשך מאות אלפי שנים.
בפירות וירקות העונה יש יותר ערכים תזונתיים
פירות וירקות בעונתם נקטפים בשיא בשלותם, ולכן עשירים יותר בוויטמינים, נוגדי חמצון, ומינרלים [1][2].
לדוגמה: עגבנייה קייצית מכילה יותר ליקופן פעיל מאשר עגבנייה חורפית שגודלה בחממה.
חשוב לדעת: שיטות שימור מודרניות כמו אחסון ממושך בקירור או שיטות של החלפת חמצן בגזים כמו חנקן או פחמן דו-חמצני (Modified Atmosphere Packaging) [3], נועדו להאריך חיי מדף – אך לעיתים עלולות לפגוע באיכות התזונתית. לדוגמה, ויטמין C ונוגדי חמצון רגישים במיוחד לאור, חום ותנאים מלאכותיים, ולכן ככל שעובר זמן מהקטיף – כך יש ירידה באיכותו של המזון.
קבלו הדרכה מיוחדת לצפייה + קובץ PDF להורדה:
הנה אמת חשובה ביותר:
לחיות חיים בריאים זה לא רק עניין של כוח רצון.
יש סיבות אחרות שבגללן קשה להכניס הרגלים בריאים לחיים, ובגלל זה אנו עלולים לא להנות מהאנרגיה והבריאות שיכולות להיות לנו.
לדוגמה: דפוסי חשיבה והרגשה שמפריעים להצליח. חשוב ביותר להכיר אותם ולהתגבר עליהם!
בהדרכת וידאו + קובץ PDF שאשלח למייל שלכם, אסביר מה הם ואיך לשנות אותם ולהתגבר עליהם, כדי שיהיה לכם הרבה יותר קל להטמיע הרגלים בריאים לחיים, וכך להיות במיטבכם.
זו הדרך לחיים מהנים, פרודוקטיביים ומספקים יותר!

פירות וירקות בעונתם טובים ומתאימים יותר לגופנו
הטבע חכם: בקיץ – פירות קלים, מרווים ומצננים. בחורף – ירקות שורש מחממים ומזינים. לדוגמה: קישואים וקולורבי בקיץ לעומת דלעת ובטטה בחורף.
אבל לא רק שהפירות בעונתם מזינים וטובים יותר, אלא שגופנו גם זקוק ומתואם תזונתית לאותם מזונות בדיוק בעונתם. בעונה החמה הגוף מחפש קירור, נוזלים וניקוי – והטבע מציע בדיוק את זה: אבטיחים, מלונים, ענבים, מלפפונים וירוקים טריים. בחורף לעומת זאת, הצורך הוא בהזנה עמוקה וחימום, ולכן מופיעים בטבע ירקות שורש, דלעות, עלים כהים והדרים מחזקים.
כאשר אנו אוכלים תוצרת מחוץ לעונתה (למשל, תותים ביולי או ענבים בינואר), הגוף עשוי להגיב בעומס עיכול, חוסר סינכרון בין מערכת העיכול לחילוף החומרים, ואף השפעה על מערכת החיסון.
דוגמה מובהקת לכך היא מיץ תפוזים בקיץ: תפוז הוא פרי הדר חורפי באופיו – חומצי, מקרר, עשיר בוויטמין C ועם נטייה לעורר תהליכי ניקוי בגוף. שתייתו ביולי-אוגוסט, כאשר מערכת העיכול נדרשת לפעול בקצב קיצי רגוע יותר, עלולה לגרום לרגישות בקיבה, חומציות יתר, ואף לתגובה של חוסר איזון במערכת העיכול או הופעת ליחה מיותרת.
פירות הדר באופן כללי מותאמים לחורף – הם מחזקים את מערכת החיסון, מסייעים בהפחתת חומציות פנימית ומשתלבים עם מזונות חמים. מחוץ לעונה, הם עלולים להיות פחות מתאימים פיזיולוגית – גם אם זמינים.
(למשל, תותים ביולי או ענבים בינואר), הגוף עשוי להגיב בעומס עיכול, חוסר סינכרון בין מערכת העיכול לחילוף החומרים, ואף השפעה על מערכת החיסון.
יתרה מכך, היכולת לייבא פירות מכל העולם מטשטשת את ההבנה שעונתיות היא מפתח בריאותי, ולא רק עניין לוגיסטי או טעמי. תות שמיובא מצ׳ילה ונמכר בישראל בקיץ, אולי נראה מפתה, אבל גופו של אדם ישראלי ביולי אינו זקוק לו – אלא לאוכל קל, קריר, מקומי, ורענן שמתאים לעונה ולמקום.
מחקרים בתחום התזונה האנתרופולוגית והתזונה המותאמת לעונות מצביעים על כך שאכילה שאינה מסונכרנת עם עונות השנה עשויה להוביל לירידה בחיוניות, עומס מטבולי, ואף לעלייה בתסמינים של עייפות, אלרגיה ועיכול רגיש [4].
מה אוכלים בכל עונה? מדריך עונתי לפי חודשי השנה בישראל
לפני הפירוט שלמטה, הכי טוב לשאול את המוכרים מה מגיע טרי מהארץ, ומה מקירור או מחו”ל.
בנוסף, כל הפירות בעונתם גם זולים יותר באופן יחסי.
מעבר לכך, הנה הפירוט לפי עונה:
חורף (דצמבר – פברואר)
- פירות: תפוז, קלמנטינה, אשכולית, פומלה, לימון, אבוקדו, תות שדה, חבוש, בננה, רימון מאוחר.
- ירקות: ברוקולי, כרוב, כרובית, לפת, סלק, שומר, בטטה, קולרבי, פטרוזיליה, פטריות, ארטישוק ירושלמי, ארטישוק רגיל, כרישה, אפונת שלג, עלי חוביזה, בצל יבש.
אביב (מרץ-מאי)
- פירות: תות שדה, משמש, דובדבן, שסק, אפרסק מוקדם, נקטרינה מוקדמת, אגס אביבי, פטל.
- ירקות: מלפפון, עגבנייה, חסה, בזיליקום, קישוא, בצל ירוק, גזר טרי, שומר, תרד, מנגולד, אפונה, שעועית ירוקה, פטרוזיליה, נענע, כוסברה, בצל סגול, בצל לבן, לפת אביבית, כרוב סגול.
קיץ (יוני – אוגוסט):
- פירות: אפרסק, נקטרינה, שזיף, ענבים, תאנה, מלון, אבטיח, תפוח עץ קייצי, גויאבה, מנגו, ליצ’י, פסיפלורה, סברס, שסק מאוחר.
- ירקות: חציל, קישוא, תירס, עגבנייה, מלפפון, פלפל, במיה, דלעת קייצית, בזיליקום, נענע, חסה קיצית, פטרוזיליה, עולש, רוקט, שעועית ירוקה, כרישה צעירה.
סתיו (ספטמבר – נובמבר):
- פירות: רימון, תפוח, אגס, בננה, חבוש, ענבים, תמר, פפאיה, גויאבה, פטל סתוי, מנגו מאוחר.
- ירקות: דלעת, בטטה, קולורבי, סלק, גזר, כרובית, חסה, תרד, פטרוזיליה, ארטישוק, שומר, קולרבי, עולש, כרוב לבן, בצל ירוק.
לסיכום
כשהגוף אוכל מהעונה – הוא נושם עם הטבע. כשאנחנו מתקרבים לטבע – אנחנו חוזרים לעצמנו.
שיהיה בהצלחה ולבריאות,
רואי

אהבת את המאמר?
כדאי לשתף חברות וחברים שלדעתך יתחברו אליו גם הם:
אהבת את המאמר?
הירשמו כאן כדי לקבל עדכונים למייל,
על מאמרים חדשים שיוצאים, ועוד